7 Mayıs 2016 Cumartesi

Türkiye'nin Dev Projeleri



SOSYAL PROJE GELİŞTİRME

PROJE ADI: Türkiye'nin Dev Projeleri
(Kpss konularıyla ilgili proje)

Türkiye son yıllarda ulaşım, altyapı, enerji ve savunma alanlarında mega projelere hız verdi. Dünyanın gıptayla baktığı dev projeler hayata geçirilmeye başlandı.

Bu projelerden ağırlıklı olarak ulaşım, altyapı ve enerjiyle ilgili olanlardan 10 tanesi : 


1).Marmaray Projesi


Marmaray, İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarındaki demir yolu hatlarını İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünelle birleştiren,Halkalı ile Gebze arasında 76 km lik bir demiryolu iyileştirme ve geliştirme projesidir. Projenin boğaz geçişini de içine alan,Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki 14 km'lik bölümü 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılmıştır. Açılan hatta 3'ü yeraltında olmak üzere toplam 5 istasyon vardır.
Proje, batırma tüp tünel (1.4 km), delme tüneller (toplam 9.4 km), aç-kapa tüneller (toplam 2.4 km), üç yeni yeraltı istasyonu, 37 yerüstü istasyonu (yenileme ve iyileştirme), yeni işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat ve temin edilecek olan 440 vagonluk modern demiryolu araçlarını kapsamaktadır.
Üç etaba ayrılan projenin BC1 Raylı Tüp Tünel geçişi ve istasyonlar etabı 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılmıştır.
                                              2).Kanal İstanbul Projesi
 İstanbul'da yapılması düşünülen bir suyolu projesidir. 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak basına yansımış; ancak projenin adı, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutulmuştur. 27 Nisan 2011 tarihinde Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezinde yapılan basın toplantısıyla projeye ilişkin temel bilgiler açıklanmıştır. Yaklaşık maliyeti 15 milyar dolar olması bekleniyor.




                                    3).Sinop Nükleer Enerji Santrali 
 Sinop ili İnce burun Yarımadasının deniz kenarında kurulması planlanan, Türkiye'nin Ak kuyu Nükleer Enerji Santralinden sonra projelendirilen ikinci nükleer santralidir. 22 milyar dolar maliyeti olmuştur.




                          4.)İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi



Projenin; Gebze-Dilovası bölgesinden Otoyol 4'ten ayrılarak İzmit Körfezi'ni asma köprüyle (İzmit Körfez Köprüsü) geçerekOrhangazi'ye ulaşıp oradan Bursa ve Balıkesir üzerinden İzmir'e ulaşması planlanmaktadır. Proje 4 kesimden oluşmaktadır.[1]
Bu kesimler;
  • 1.Kesim: Gebze-Orhangazi
  • 2.Kesim: Orhangazi-Bursa 
  • 3.Kesim: Bursa-Balıkesir
  • 4.Kesim: Balıkesir-İzmir

Güzergah Teknik Özellikleri

  • Asma Köprü (İzmit Körfez Köprüsü) (Dilovası-Hersek Burnu arası)
    Asma köprünün gövde uzunluğu 2682 metre, kuleden kuleye açıklığı ise 1550 metredir. Proje tamamlandığında dünyanın en uzun açıklıklı 4. asma köprüsü olacaktır. Açıldığında dilovası-hersek burnu arası 6 dakikada geçilip, ücreti 35 dolardır.[2]
  • Proje 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere 421 km uzunluğundadır.
    • Yaklaşık 3 km uzunluğunda bir asma köprü
    • Toplam 18212 m uzunluğunda 30 adet viyadük
    • Toplam 7395 m uzunluğunda 4 adet tünel
    • 209 adet köprü
    • 18 adet gişe alanı
    • 5 adet Otoyol Bakım Merkezi
    • 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı

5.)Müşterek Taarruz Uçağı (JSF)


Amaç:Tüm zamanların en büyük savunma sistemleri tedarik projesi olarak nitelendirilen JSF projesi, ABD’nin 2010’lu yıllardan itibaren ortaya çıkacak yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak için başlatılmıştır.
Kapsam:Program F-35 uçaklarının uluslararası katılım ile müşterek tasarım geliştirilmesi, üretimi ve lojistik desteğini kapsamaktadır.
Proje Modeli:Uluslararası Konsorsiyum
Sözleşme İmza Tarihi: 11 Temmuz 2002 (Sistem Geliştirme ve Gösterim Evresi), 25 Ocak 2007 (Üretim, Destek, Sürekli İyileştirme Evresi)
Mevcut Durum: Türkiye Cumhuriyeti Devleti; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ekonomik ömürlerini doldurmaya başlayacak olan F-4 ve F-16 uçaklarının yerini almak ve ortaya çıkacak yeni nesil savaş uçağı gereksinimi göz önüne alarak, 1999 yılında Konsept Gösterim Evresi (CDP)’nden başlayarak projeye katılım sağlamıştır. 11 Temmuz 2002 tarihinde imzalanan uluslararası Mutabakat Muhtırası (MOU) ile uçağın mühendislik geliştirme faaliyetlerini kapsayan ve halen devam etmekte olan Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) Evresi’nde, 3. seviye ortak olarak yer alınmıştır. SDD evresi kapsamında uçak ve ilgili yer sistemlerinin mühendislik geliştirme faaliyetleri devam etmektedir.

6.) İstanbul 3. Havalimanı


İstanbul'un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındakiTayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 km2 alana yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti  olacak şekilde yapılan havalimanı. İnşa aşamasında olan havalimanı'nın proje ismi İstanbul Yeni Havalimanı olarak belirlenmesine karşın, tamamlandığında bu ismin değişeceği bilgisi basında yer almıştır. Yeni havalimanı için yapılan İhaleyi 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu(OGG) Cumhuriyet tarihinin en yüksek teklifi olan 22.152 milyar Avro’luk bir teklif ile kazandı. İhalenin ardından projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atıldı  Havalimanının ilk fazının 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanmaktadır. İstanbul Yeni Havalimanı’nın tüm etaplarının tamamlanması ile yıllık 94 milyon yolcuya hizmet veren Atlanta Uluslararası Havalimanı'nı geçerek dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olması beklenmektedir.

7.) Haydarpaşa Liman Projesi


İstanbul ili Kadıköy ilçe sınırları içerisinde bulunan, yük aktarma limanıdır. Limanda 250.000 ton taşıma kapasitesine sahip bir yüzer vinç, 3 demiryolu feribotu, 3 adet 2500 HP gücünde römorkör ve 2 adet palamar botu mevcuttur. Haydarpaşa Garı ile trenyolu bağlantısı mevcuttur.
Limana uğrayan, ağırlığı 2000 grostondan az olan gemiler için römorkör alma şartı yoktur. Römorkör hizmeti 24 saat mevcuttur.
Limandaki konteyner kara terminalinin alanı 55.000 m2, yıllık tutma kapasitesi 52.800 TEU'dur. Dökme yük tesisinin kapasitesi 34.000 tondur. Marmara Bölgesi'ndeki en büyük konteyner limanı[1] ve yıllık altı milyon metrik ton (MT) kargo hacmini geçmesiyle Mersin veİzmir limanından sonra Türkiye'nin üçüncü büyük limanıdır.
8.)Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu 



Ankara ile İstanbul arasında hizmet veren Yüksek Hızlı Tren hattıdır. 533 km uzunluğundaki hatta yolculuk 3,5 saat sürmektedir. Trenlerin maksimum hızı 250 km/sa. olmaktadır. Ankara-Eskişehir arası 2009'da hizmete girdi, Eskişehir-İstanbul arası ise 2014'te ulaşıma açıldı. Hatta Ankara, Sincan, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Arifiye, İzmit, Gebze ve Pendik olmak üzere 9 istasyon bulunmaktadır.

                                                     9.)Ankara-İzmir YHT


Ülkemizin üçüncü büyük kenti olan İzmir’i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar’ı Ankara’ya bağlayan proje ile batı doğu aksında çok önemli demiryolu koridoru oluşacaktır.  
 İnşa çalışmaları devam eden hattın hizmete girmesiyle birlikte Ankara-İzmir halen 14 saat olan seyahat süresi 3 saat 30 dakika olarak gerçekleşecek.


10.)Yavuz Sultan Selim Köprüsü


Üçüncü Boğaz Köprüsüİstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımı devam eden üçüncü köprüdür. İsmi 9. Osmanlı padişahı, ilk halifesi, ve Orta Doğu fatihi Yavuz Sultan Selim'e ithafen verilmiştir. Köprü güzergahı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır. Köprünün Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü olan 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılması planlanmakta idi. Daha sonra bu tarih Ulaştırma Bakanlığı tarafından askıya alınmış, ancak yeni açılış tarihi 2016'nın sonuna doğru olarak güncellenmiştir.
Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacaktır. Köprünün temel atma töreni dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah GülMeclis Başkanı Cemil Çiçek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğanve birçok davetlinin katılımı ile 29 Mayıs 2013'te atıldı. 
6 Mart 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanBaşbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla köprüdeki son tabliyenin montajı ile iki kıta üçüncü kez birleşmiştir.
                                                                Nurhan Korkut
                                                                   130607041