27 Mart 2014 Perşembe

CBS

                   Coğrafya Bilgi Sistemleri


         Coğrafi Bilgi Sistemleri, coğrafi olarak ilişkilendirilmiş bilginin oluşturulması, güncellenmesi ve görüntülenmesine olanak sağlayan her türlü coğrafi referanslı bilginin etkin olarak elde edilmesi, depolanması, güncellenmesi, kullanılması, analizi ve görüntülenmesi, yazılımı, personel ve yöntemlerin organize olarak biraraya toplanmasını sağlayan  bir bilgisayar sistemidir. Yeryüzünde gerçekleşen ve gerçekleşmeye devam eden şeylerin, haritalanması ve analiz edilmesinde kullanılan bilgisayar sistemidir. CBS teknolojisi, yaygın olarak kullanılan sorgu ve istatistik analizler gibi veritabanı faaliyetlerinin haritalar aracılığıyla sunulan görsellik ve mekansal analiz gibi yeteneklerle birleştirilmesidir.
         CBS ; Halihazır haritalar, kadastral haritalar, tapu sicil kayıtları,imar planları, zemin ve jeolojik veriler, insaat ruhsat ve iskan kayıtları, gecekondu ve mesken kayıtları, teknik alt yapı verileri,ulaşım ve trafik verileri, numarataj kayıtları, uydu görüntüleri, kent,orman, lojistik, iç güvenlik, kampüs, deprem vb. bilgi sistemlerinin kullanım alanlarını kapsamaktadır. CBS'yi kavrayabilme yolunda atılacak önemli diğer bir adım ise CBS'nin bileşenlerini ve bir arada nasıl çalıştıklarını anlayabilmektir. Bu bileşenler : donanım, yazılım, veri ve insandır.  Bu dört unsur birbiriyle sıkı ilişki halindedir ve her biri CBS’nin başarısı için eşit oranda önemlidir.İyi eğitilmiş insan kaynağı CBS yazılımlarının kullanılmasında, anlamlı ve yararlı mekansal analizlerin gerçekleştirilmesinde esastır. 
       CBS şu üç amaca ulaşmayı hedeflemektedir: Harita ve coğrafi bilgileri kullanarak üretkenliği arttırmak, coğrafi veri tabanında yönetimi geliştirmek, karar vermeyi destekleyen coğrafi verileri kullanacak daha iyi strateji yolları ortaya koymak. Bir yerleşim yerinin coğrafi konumu, nüfusu, insanlarının sosyal yaşam koşulları, geçim kaynağı olan sanayi, turizm, tarım, ticaret vb. olanakların varlığı gibi faktörlere bağlı olarak yaşanması muhtemel sorunların tespiti, her yerel yönetimin yapacağı ilk işlerden birisidir. Bunların yanı sıra Coğrafi Bilgi Sistemleri; konuma dayalı gözlemlerle elde edilen grafik ve grafik-olmayan bilgilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bütünlük içerisinde gerçekleştiren bir bilgi sistemidir.

     Coğrafi Bilgi Sistemleri     için harcanan zaman, emek ve maliyetin yaklaşık: % 80’ini veri toplama, % 15’ini veri depolama, işleme ve analiz, % 5’ini de bu verilerin sunulması oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder